å male

happy homes

     Askøyhus.as

        www.askoyhus.com


 

"Med rett pågangsmot, iver og skikkelig verktøy, maler du adskillig penere og faktisk dobbelt så fort"

                              Roald

Male ute er utrolig viktig!

Tips og trender

Å male ute

Utrolig viktig!

Maling

De siste tiårene har det foregått en rivende teknologisk utvikling av maling, beis og dekkbeis, og i dag brukes helt andre bindemidler og oljer enn de som ble brukt for 50 - 60 år siden. Spesielt er evnen til å stå imot nedbrytende UV-stråler blitt markant bedre.

 

Maling har alltid vært tilsatt giftstoffer som skal forhindre at sopp og andre mikroorganismer får feste i malingen. De sterkt giftige midlene som ble brukt tidligere er blitt erstattet med moderne biocider. Disse er minst like effektive, men atskillig mer miljøvennlige. De sopphindrende midlene som nå brukes er selektive og hjelper mot akkurat det de skal, uten at de samles opp i næringskjeden og skader andre levende organismer - slik for eksempel tungmetallene i sin tid gjorde.

 

BEIS

Beis er en transparent overflatebehandling som lar treverkets struktur og overflate være til dels synlig. Det gir liv og variasjon i overflaten og fremhever trematerialets egenskaper. Beisede overflater er lette å vedlikeholde, og du kan nå velge mellom beisprodukter som gir ulike vedlikeholdsintervaller. De delene av huset som er mest utsatt for slitasje fra vær og vind bør beises oftere. Beisede hus kan overmales med dekkbeis eller maling om du ønsker å bytte farge. Det finnes også vedlikeholdbeis, en beis med et minimum av fargepigmenter. Ved bruk av denne bevarer du husets opprinnelige beisfarge, og unngår at fargen blir mørkere.

 

DEKKBEIS

Dekkbeis har samme dekkevne som maling, men vil ikke skjule treets struktur på samme måte som maling. På ny kledning gir den et noe røffere utseende enn maling. En dekkbeiset flate gir mer liv i overflaten enn maling fordi man kan ane noe av årringene/strukturen i treverket. Holdbarheten er lenger enn beis, men dekkbeis krever hyppigere vedlikehold enn malte flater malt med høykvalitetsprodukter. Ettersom dekkbeis er dekkende, egner den seg godt til å bytte farge på beisede hus.

 EKSTERIØRMALING

Maling gir en jevn og glatt overflate utenpå treverket. Maling danner tykkere film enn beis og dekkbeis og vil skjule strukturen i treverket. Derfor beskytter den noe bedre enn beis og dekkbeis, og høykvalitetsprodukter vil normalt holde lengre. Til eldre og nyere hus med høvlede materialer er maling det eneste riktige. Dør- og vinduskarmer bør som regel alltid males.

 

MURMALING

Mur og betong er mineralsk underlag som krever malinger som tåler høy pH. Murmalingen skal beskytte muren mot ytre påkjenning og nedbrytning og gjøre overflaten pen å se på. Malingen skal hefte godt til underlaget, og være værbestandig slik at det går lenge til neste gang du maler. En ny mur trenger ett grunningsstrøk og to toppstrøk med murmaling som påføres med rull. Husk at enkelte områder bør impregneres før maling. Alle malinger som er beregnet for mur og betong har bindemidler som er godt egnet for alkaliske miljøer – noe mur er. Disse typene er uorganiske (kalkmaling, sementmaling eller silikatmaling) eller organiske (akryl/lateks, termoplastmaling/Pliolite, silikonemulsjon). Alkyd- eller oljemaling må aldri brukes på mur, selv om nettopp det er brukt med godt resultat på trehus! De malingstypene fester seg ikke på mur. Det finnes mange typer murmaling og mange flotte løsninger for fargevalg. Silikatmalinger er svært holdbare, og de finnes i en hel rekke farger. 


Maling av dør og vindu

Utvendig treverk utsettes for en rekke påkjenninger. Vinduer og dører blir lettere skadet enn andre deler av huset, og trenger grundig vedlikehold.

 

Sollyset bryter ned overflaten, regn fukter opp ubeskyttet treverk og raske temperatursvingninger kan føre til oppsprekking. Derfor bør du undersøke tilstanden minst én gang i året. Se etter spor av råte, avflassing, rustangrep, kitt som løsner og fuktmerker. Sjekk også at tetningslistene holder tett.

 

SPESIALMALING

På den utvendige kledningen kan du velge mellom beis, dekkbeis eller maling, men på vinduer og dører er det bare en ting som gjelder, en spesialmaling for nettopp vinduer og dører. Denne malingen gir en hardere overflate enn vanlig beis/maling gjør. Bruker du vanlig maling, vil det ofte medføre vinduer som går tregt og er vanskelige å bruke. Spesialmalingen tar best vare på utsatte konstruksjoner, og benyttes altså også på dører. Malingen kan blandes i alle farger. Skal du male på bart treverk skal det grunnes med spesialgrunning for vinduer/dører før maling. Grunningen er transparent og påvirker ikke fargen på toppstrøket. Vi anbefaler at grunningen har samme farge som toppstrøket, det gir bedre dekk på siste strøk.

 

MALE VINDU

Når du skal male vindu, skal du male både karm, fals, kant og lister, men ikke tetningslista. Dersom du maler gamle vinduer med kitt, skal du male over kitten og 1-2 mm inn på glasset for å sikre at vann ikke kan trenge ned mellom glass og ramme.

 

Det kan lønne seg å skaffe en vinduspensel til detaljarbeidet, denne er nemlig spisset slik at det blir enklere å male presist. Maskeringsblad kan også være et praktisk hjelpemiddel. For å unngå fuktvandring innenfra og ut i treverket, er det viktig at vinduene er godt behandlet på innsiden. Vi anbefaler bruk av hansker.

Askøyhus.as

Byggshop  Senteret Ravnanger

www.askoyhus.com

Stiftelsesdato:  11.01.1990

Organisasjonsnummer  956 629 977


Copyright @ tlj-design     askøyhus as