Male ute

Askøyhus as

Byggshop Senteret Ravnanger tlf: 56 14 61 50

 

 

Med rett pågangsmot, iver og skikkelig verktøy, maler du adskillig penere og faktisk dobbelt så fort.

 

(Rolf Erik)

 

 

 

 

Leverandører malingsprodukter:

 

Jotun

Gjøco

 

Stiwex

Jordan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å male ute

Utrolig viktig!

Maling

De siste tiårene har det foregått en rivende teknologisk utvikling av maling, beis og dekkbeis, og i dag brukes helt andre bindemidler og oljer enn de som ble brukt for 50 - 60 år siden. Spesielt er evnen til å stå imot nedbrytende UV-stråler blitt markant bedre.

 

Maling har alltid vært tilsatt giftstoffer som skal forhindre at sopp og andre mikroorganismer får feste i malingen. De sterkt giftige midlene som ble brukt tidligere er blitt erstattet med moderne biocider. Disse er minst like effektive, men atskillig mer miljøvennlige. De sopphindrende midlene som nå brukes er selektive og hjelper mot akkurat det de skal, uten at de samles opp i næringskjeden og skader andre levende organismer - slik for eksempel tungmetallene i sin tid gjorde.

 

BEIS

Beis er en transparent overflatebehandling som lar treverkets struktur og overflate være til dels synlig. Det gir liv og variasjon i overflaten og fremhever trematerialets egenskaper. Beisede overflater er lette å vedlikeholde, og du kan nå velge mellom beisprodukter som gir ulike vedlikeholdsintervaller. De delene av huset som er mest utsatt for slitasje fra vær og vind bør beises oftere. Beisede hus kan overmales med dekkbeis eller maling om du ønsker å bytte farge. Det finnes også vedlikeholdbeis, en beis med et minimum av fargepigmenter. Ved bruk av denne bevarer du husets opprinnelige beisfarge, og unngår at fargen blir mørkere.

 

DEKKBEIS

Dekkbeis har samme dekkevne som maling, men vil ikke skjule treets struktur på samme måte som maling. På ny kledning gir den et noe røffere utseende enn maling. En dekkbeiset flate gir mer liv i overflaten enn maling fordi man kan ane noe av årringene/strukturen i treverket. Holdbarheten er lenger enn beis, men dekkbeis krever hyppigere vedlikehold enn malte flater malt med høykvalitetsprodukter. Ettersom dekkbeis er dekkende, egner den seg godt til å bytte farge på beisede hus.

 

EKSTERIØRMALING

Maling gir en jevn og glatt overflate utenpå treverket. Maling danner tykkere film enn beis og dekkbeis og vil skjule strukturen i treverket. Derfor beskytter den noe bedre enn beis og dekkbeis, og høykvalitetsprodukter vil normalt holde lengre. Til eldre og nyere hus med høvlede materialer er maling det eneste riktige. Dør- og vinduskarmer bør som regel alltid males.

 

MURMALING

Mur og betong er mineralsk underlag som krever malinger som tåler høy pH. Murmalingen skal beskytte muren mot ytre påkjenning og nedbrytning og gjøre overflaten pen å se på. Malingen skal hefte godt til underlaget, og være værbestandig slik at det går lenge til neste gang du maler. En ny mur trenger ett grunningsstrøk og to toppstrøk med murmaling som påføres med rull. Husk at enkelte områder bør impregneres før maling. Alle malinger som er beregnet for mur og betong har bindemidler som er godt egnet for alkaliske miljøer – noe mur er. Disse typene er uorganiske (kalkmaling, sementmaling eller silikatmaling) eller organiske (akryl/lateks, termoplastmaling/Pliolite, silikonemulsjon). Alkyd- eller oljemaling må aldri brukes på mur, selv om nettopp det er brukt med godt resultat på trehus! De malingstypene fester seg ikke på mur. Det finnes mange typer murmaling og mange flotte løsninger for fargevalg. Silikatmalinger er svært holdbare, og de finnes i en hel rekke farger.

 

Vask av trehus!

Behovet for utvendig vask av hus har økt på grunn av fuktigere og mildere klima og mer nedbør. Regelmessig vask forebygger sopp- og råteskader.

Vi anbefaler å vaske huset årlig, uavhengig av om huset skal males eller beises. Det tar ikke lange tiden, huset ser nymalt ut og overflatebehandlingen varer lenger. Skal du beise eller male huset, må huset vaskes godt før du begynner med overflatebehandlingen. Forurensning og smuss fester seg på kledningen. Dette gir dårlig vedheft til overflateproduktet, og grobunn for sopp og alger. Slurv med rengjøringen kan gi problemer senere – blant annet ved redusert levetid for beis og maling.

 

HAGESLANGE ELLER HØYTRYKKSVASKER

Når du skal vaske huset kan du bruke både hageslange og høytrykksvasker, begge deler gir et godt resultat. Velger du høytrykksvasker, må du se til at trykket ikke er for kraftig og at avstand til vegg er minst 30 cm. Er trykket over 70 bar økes avstanden ytterligere. Går du for nærme risikerer du å skade treverk eller at vann trenger inn mellom panelbordene. Ved bruk av vanlig hageslange slipper du risikoen med at treverket kan bli skadet.

 

SOPP- OG ALGEANGREP

Bruk et middel mot sopp og alger som desinfisering etter vask. Kledning angrepet av råte må skiftes ut. Væsken påføres med sprøyte eller svamp og skal tørke på veggen, ikke skylles bort. Dette gjøres etter huset er vasket med Kraftvask/Husvask.

 

VASK AV MUR

For vask av mur, følg punktene som under «Før maling». Dekk til vinduer og bruk høytrykksvasker.

 

Kilde: IFI

 

Slik vasker du huset

FØR MALING

Bruk Kraftvask før du skal maletidligere malt kledning. Dette sørger for bedre heft til underlaget. Vær obs på at kraftig vaskemiddel kan forårsake skjolder eller etsning på vindusglass og aluminiums rammer. Dekk til vinduene og/eller skyll straks ved søl. Husk også å bruke arbeidshansker og vernebriller for å beskytte deg selv.

Kraftvask sprøytes på husveggenmed enkel trykksprøyte eller høytrykksvaskerens skumsprayer. Vask alltid nedenfra og oppover, da dette gir best resultat. Bruk vaskekost til å skrubbe med. Mekanisk bearbeiding av vegg med vaskekost med forlengerskaft kan være nødvendig på ekstra skitne og slitte vegger.

Etter noen minutter spyles vaskemiddel av med trykksprøyte eller hageslange ovenfra og nedover. Ved bruk av høytrykksspyler må du passe på at treverk ikke skades eller vann trenger inn mellom panel bordene. Se til at trykket ikke er for kraftig og at avstand til vegg er riktig (minst 30 cm). Er trykket over 70 bar økes avstanden ytterligere.ÅRLIG VASK

Husvask sprøytes på husveggen med enkel trykksprøyte eller høytrykksvaskerens skumsprayer. Vaskemiddelet påføres nedenfra og oppover.

Vask alltid nedenfra og oppover, da dette gir best resultat. Bruk vaskekost til å skrubbe med. Bruk gjerne vaskekost på forlengerskaft for økt rekkevidde og riktig arbeidsstilling.

Etter noen minutter spyles vaskemiddel av med trykksprøyte eller hageslange ovenfra og nedover. Ved bruk av høytrykksspyler må du passe på at treverk ikke skades eller vann trenger inn mellom panelbordene.